Εισαγωγή στα πειράματα σε ζώα

Η φριχτή πραγματικότητα

Τα πειράματα σε ζώα είναι ένα φρικαλέο κεφάλαιο στην ιστορία της σχέσης μας με τα άλλα είδη. Εκτός από τα πειράματα που γίνονται για ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς, η πλειονότητα των καλλυντικών και καθαριστικών που πωλούνται στα συμβατικά καταστήματα έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Κάθε στιγμή, εκατομμύρια ποντίκια, αρουραίοι, πρωτεύοντα θηλαστικά, σκύλοι, γάτες και άλλα ζώα βρίσκονται κλεισμένα σε κρύα, στείρα κλουβιά εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο. Αγωνιούν, υποφέρουν, αισθάνονται μοναξιά και λαχταρούν την ελευθερία όπως όλα τα ζωντανά πλάσματα. Αντ’ αυτού, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιμένουν για την επόμενη τρομακτική και επίπονη επέμβαση.

Οι ουσίες υπό μελέτη ενίονται στο σώμα, εισπνέονται, έρχονται σε επαφή με το δέρμα και τα μάτια ή ταΐζονται με το ζόρι στα ζώα, παρατηρώντας τις τοξικές αντιδράσεις τους, όπως εμετούς, σπασμούς, ασφυξία και αιμορραγίες. Στο τέλος, θανατώνονται ή ανοίγονται ζωντανά για εξέταση των οργάνων τους. Τα πειράματα αυτά στην πλειοψηφία τους είναι αχρείαστα και επαναλαμβανόμενα ή δίνουν παραπλανητικά αποτελέσματα λόγω των διαφορών του ανθρώπινου οργανισμού με τα άλλα ζώα.

Οι εναλλακτικές επιλογές

Έχεις επιλογή: μπορείς να δώσεις τέλος το μαρτύριο τους πιέζοντας για υιοθέτηση εναλλακτικών, υποστηρίζοντας εταιρείες που έχουν αξιόπιστες πιστοποιήσεις ότι δεν κάνουν πειράματα σε ζώα ή φτιάχνοντας τα δικά σου καλλυντικά και καθαριστικά με απλά υλικά.