Η κρυμμένη βαναυσότητα στο γάλα

Φυσιολογικά οι αγελάδες ζουν περίπου 20 χρόνια, αλλά λόγω της συστηματικής κακοποίησής τους, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής συνήθως δεν ξεπερνούν τα 5 χρόνια ζωής. Από τον σταύλο στο χωριό μέχρι τις βιομηχανικές μονάδες, αντιμετωπίζονται ως μηχανές παραγωγής γάλακτος και όταν γίνονται λιγότερο αποδοτικές και η εκτροφή τους ασύμφορη, δολοφονούνται για το κρέας και το δέρμα τους. Όπως όλα τα θηλαστικά, για να μπορέσουν να παράγουν γάλα, καθίστανται έγκυες μέσω της τεχνητής σπερματέγχυσης και στη συνέχεια το μωρό τους απομακρύνεται από αυτές για να μπορέσουμε να πάρουμε το γάλα του.

Οι άνθρωποι που παλεύουμε για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός μας δεν είναι δυνατόν να υιοθετούμε πρακτικές που παραβιάζουν αυτό το δικαίωμα στα άλλα είδη. Σεβόμενοι τη μητρότητα, δεν είναι δυνατόν να δολοφονούμε τα αρσενικά παιδιά της αγελάδας ώστε να πουληθούν ως τρυφερό κρέας.Αν πάλι το παιδί της αγελάδας είναι θηλυκό θα έχει τη τύχη της μητέρας της, δηλαδή θα γίνει η επόμενη μηχανή παραγωγής γάλακτος διαιωνίζοντας τη βαναυσότητα.

Αναλογιστήκαμε ποτέ πόση ψυχολογική και σωματική κακοποίηση κρύβουν φαινομενικά αθώα και καθημερινά προϊόντα όπως είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα; Τι παράλογος κόσμος! Κάθε φορά που αγοράζουμε οτιδήποτε από τα καταστήματα, επιλέγουμε αν θα είμαστε οι θύτες ή όχι ανυπεράσπιστων πλασμάτων. Ας σταθούμε για μια στιγμή και ας κοιτάξουμε τον κόσμο από τη πλευρά τους.

Δεν είναι αργά για να αλλάξουμε και να βγούμε από αυτήν την κακοποιητική σχέση εξουσίας ανάμεσα σ’ εμάς και αυτά. Ας κοιτάξουμε στα μάτια τα θύματα των καθημερινών επιλογών μας και ας επιλέξουμε την ειρήνη υιοθετώντας συνειδητά τον vegan τρόπο ζωής.