Κάνετε την επιχείρησή σας vegan-friendly!

Ο vegan τρόπος ζωής είναι μια συνειδητή επιλογή που αφορά την εξάλειψη της βαναυσότητας απέναντι στα ζώα, ενώ ταυτόχρονα έχει σημαντικό όφελος για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Ως vegans απέχουμε από τη χρήση των ζώων σε κάθε μορφή:
-ΔΕΝ καταναλώνουμε: σάρκες ζώων της ξηράς ούτε και της θάλασσας, γάλα και τα παράγωγα του γάλακτος, αυγά, μέλι, ούτε και άλλα παραπροϊόντα και παράγωγα ζωικής προέλευσης.
-ΔΕ χρησιμοποιούμε δέρμα, γούνες, πούπουλα, μαλλί ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωικής ύλης για ένδυση και υπόδηση.
-ΔΕ χρησιμοποιούμε προϊόντα προσωπικής περιποίησης, οικιακού καθαρισμού, καλλυντικά ή άλλα για τα οποία οι πρώτες ύλες ή το τελικό προϊόν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Επιλέγουμε προϊόντα με πιστοποιήσεις όπως Vegan Society και Cruelty Free International (Leaping Bunny logo).
-ΔΕ χρησιμοποιούμε τα ζώα σε θεάματα ή άλλες μορφές ψυχαγωγίας ούτε τα υποστηρίζουμε.

O vegan τρόπος ζωής κερδίζει συνεχώς έδαφος και στη χώρα μας καθώς όλο και περισσότερα άτομα επιλέγουν συνειδητά να απέχουν από την βαναυσότητα απέναντι στα ζώα και να καταναλώνουν με τρόπο λιγότερο καταστροφικό ως προς τον πλανήτη και την υγεία τους. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε να γνωρίσουμε ποιές επιλογές και προϊόντα σας είναι κατάλληλα για vegans ή να δημιουργήσετε και εμπορευτείτε τέτοιες επιλογές και προϊόντα εάν δεν υπάρχουν ήδη.

ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ VEGAN-FRIENDLY

Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

 1. Ενημερωθείτε κατάλληλα και υπεύθυνα για το ποιά τρόφιμα είναι κατάλληλα για vegans. Όπως αναφέρεται πιο πάνω, οι vegans δεν καταναλώνουν κανένα προϊόν ζωικής προέλευσης, όπως σάρκες ζώων ξηράς ή θάλασσας, γάλα ή γαλακτοκομικά όπως τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, αυγά, μέλι ή άλλα παράγωγα η παραπροϊόντα ζωικής προέλευσης. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δε φαίνεται άμεσα η ζωική προέλευση κάποιου συστατικού και θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον προμηθευτή σας ο οποίος θα γνωρίζει να σας κατατοπίσει καλύτερα σχετικά με τα συστατικά και την καταλληλότητά τους. Ορισμένα παραδείγματα τέτοιων συστατικών είναι τα εξής: η ζελατίνη (προέρχεται από οστά και χόνδρους ζώων), χρωστικές όπως ή Ε120 (καρμίνη ή κοχενίλη) η οποία μπαίνει σε τρόφιμα για να δώσει κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα και προέρχεται από σκαθάρια, το shellac (στιλβωτική ουσία που προέρχεται από έντομα), μονο- και δι- γλυκερίδια λιπαρών οξέων (μπορεί να είναι ζωικά ή φυτικά), γλυκερίνη (μπορεί να είναι ζωική ή φυτική), μαργαρίνη (ορισμένες μπορεί να περιέχουν ζωική βιταμίνη D3-χοληκαλσιφερόλη), παράγωγα του γάλακτος, όπως καζεΐνη και καζεϊνικά άλατα (πρωτεΐνη από γάλα), ορός γάλακτος, αλβουμίνη (συχνά προέρχεται από αυγά), κυστεΐνη (προέρχεται από ζωική τρίχα). Μια πιο αναλυτική λίστα με πρόσθετα και την προέλευσή τους μπορεί να βρεθεί εδώ: Food additives
 2. Ενημερωθείτε για ποτά και ροφήματα κατάλληλα για vegans. Σε ορισμένες περιπτώσεις αλκοολούχα ποτά, όπως μπύρες ή κρασιά, μπορεί να διηθούνται με φίλτρο ζωικής προέλευσης, όπως καζεΐνη, αλβουμίνη ή ιχθυόκολλα. Επικοινωνήστε με τον προμηθευτή σας για να σας διευκρινίσει με ποιον τρόπο γίνεται η διαύγαση του ποτού. Επίσης, προσέξτε τα συστατικά των ροφημάτων σας για τις ακατάλληλες ουσίες που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο. Στη σελίδα Barnivore μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με την καταλληλότητα διαφόρων ποτών για vegans.
 3. Έχοντας κατανοήσει τα πιο πάνω, ελέγξτε ποιες επιλογές από αυτές που έχετε ήδη είναι κατάλληλες για vegans ή δημιουργήστε νέες επιλογές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των vegan καταναλωτών. Σιγουρευτείτε ότι υπάρχουν γραπτώς τα συστατικά για τα προϊόντα και πιάτα που έχετε επισημάνει ως κατάλληλα για vegans. Ως vegans βρισκόμαστε συχνά στη δυσάρεστη θέση να ζητάμε ενημέρωση και αυτή να γίνεται προφορικά ή ανεπαρκώς για διάφορα προϊόντα, με αποτέλεσμα καταλάθος ή εσκεμμένα λάθη και παραλείψεις από επιχειρήσεις. Μια αναλυτική λίστα με τα συστατικά που να μπορεί να δοθεί όταν σας ζητηθεί θα επιλύσει αυτό το πρόβλημα.
 4. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά εργαλεία, τηγάνια, σχάρες και επιφάνειες ψησίματος για την ετοιμασία και ψήσιμο των vegan τροφίμων. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσάρεστο από το να φτάσει στον καταναλωτή σας μια vegan επιλογή και να ανακαλύψει μέσα υπολείμματα ή οσμές από ζωικά τρόφιμα επειδή χρησιμοποιήθηκε κάποιο εργαλείο, σκεύος ή επιφάνεια που ήταν ανεπαρκώς καθαρή από ζωικά συστατικά.
 5. Δημιουργήστε έναν ξεχωριστό κατάλογο με τα πιάτα, ροφήματα και άλλες επιλογές που είναι κατάλληλες για vegans. Έτσι ο καταναλωτής θα γνωρίζει αμέσως τι μπορεί να παραγγείλει χωρίς να πρέπει να ρωτήσει για την κάθε επιλογή ξεχωριστά. Εναλλακτικά, επισημάνετε τις επιλογές που είναι κατάλληλες για vegans ευκρινώς στο μενού σας. Αν έχετε κατάστημα εμπορίας τροφίμων, δημιουργήστε ένα χώρο, ράφι ή ψυγείο στο οποίο να τοποθετήσετε όλα τα κατάλληλα τρόφιμα και όπου θα αναγράφει ότι είναι κατάλληλα για vegans ή vegan-friendly.
 6. Ενημερώστε επαρκώς το προσωπικό σας ώστε να γνωρίζει τι σημαίνει ο όρος vegan, να ενημερώνει σωστά για το ποιες επιλογές είναι κατάλληλες για vegans, αλλά και να δείχνει την ανάλογη ευαισθησία απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Συχνά γίνονται ειρωνικά ή προσβλητικά σχόλια ή υποδείξεις σχετικά με το θέμα των ζώων ή της “ορθής διατροφής” από προσωπικό καταστημάτων, κάτι που θα φέρει σε δυσάρεστη θέση ένα vegan άτομο και δε βοηθάει την εικόνα της επιχείρησης.
 7. Ενημερώστε τις vegan ομάδες της περιοχής σας για την προσπάθεια σας και ζητήστε τη βοήθειά τους όπου έχετε αμφιβολία. Στείλτε τους τα στοιχεία της επιχείρησης σας καθώς και το μενού σας ή τα προϊόντα σας που είναι κατάλληλα για vegans, ώστε να μπορούν να τα μοιραστούν με τα μέλη τους ή να σας προσθέσουν στον αντίστοιχο χάρτη ή/και λίστα που έχουν με επιχειρήσεις που παρέχουν vegan επιλογές.

Β. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ

 1. Ενημερωθείτε κατάλληλα και υπεύθυνα για το ποια υλικά στον τομέα της ένδυσης και υπόδησης είναι κατάλληλα για vegans. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κάθε μορφή δέρματος, γούνας, πούπουλου, τρίχας, μαλλιού από οποιοδήποτε ζώο είναι ακατάλληλη για vegans. Υπάρχει μια πληθώρα υλικών φυσικών και συνθετικών η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από vegans. Αν έχετε κάποια αμφιβολία σχετικά με την προέλευση των υλικών συμβουλευτείτε τους προμηθευτές σας. Στην περίπτωση των παπουτσιών ενημερωθείτε για τις κόλλες που χρησιμοποιούνται οι οποίες ενδεχομένως να περιέχουν ζωικά συστατικά.
 2. Δημιουργήστε ένα ξεχωριστό χώρο ή ράφι με τα κατάλληλα προϊόντα στο κατάστημα σας, επισημαίνοντας τα με τον τίτλο vegan ή vegan-friendly.
 3. Ενημερώστε επαρκώς το προσωπικό σας ώστε να γνωρίζει τι σημαίνει ο όρος vegan, να ενημερώνει σωστά για το ποιες επιλογές είναι κατάλληλες για vegans, αλλά και να δείχνει την ανάλογη ευαισθησία απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Συχνά γίνονται ειρωνικά ή προσβλητικά σχόλια ή υποδείξεις σχετικά με το θέμα των ζώων από προσωπικό καταστημάτων, κάτι που θα φέρει σε δυσάρεστη θέση ένα vegan άτομο και δε βοηθάει την εικόνα της επιχείρησης.
 4. Ενημερώστε τις vegan ομάδες της περιοχής σας για την προσπάθεια σας και ζητήστε τη βοήθειά τους όπου έχετε αμφιβολία. Στείλτε τους τα στοιχεία της επιχείρησής σας καθώς και τα προϊόντα σας που είναι κατάλληλα για vegans, ώστε να μπορούν να τα μοιραστούν με τα μέλη τους ή να σας προσθέσουν στον αντίστοιχο χάρτη ή/και λίστα που έχουν με επιχειρήσεις που παρέχουν vegan επιλογές.

Γ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ, ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

 1. Ενημερωθείτε επαρκώς και υπεύθυνα για το ποιά προϊόντα σας είναι κατάλληλα για vegans. Πέρα από την απουσία ζωικών συστατικών (στα οποία περιλαμβάνονται και αυτά από μέλισσα όπως κερί, βασιλικός πολτός, πρόπολη κλπ) πρέπει να γίνει ο ανάλογος έλεγχος ώστε οι πρώτες ύλες και το τελικό προϊόν να μην έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Πρακτικά αυτό γίνεται μέσω ενός φορέα πιστοποίησης, όπως η Vegan Society και η Cruelty Free International (Leaping Bunny logo). Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα θα βρείτε εδώ:
  https://veganthessaloniki.gr/peiramata-se-zoa
  https://veganthessaloniki.gr/pistopoiiseis
  https://veganthessaloniki.gr/etaireies-pou-den-kanoun-peiramata-se-zoa
 2. Δημιουργήστε ένα ξεχωριστό χώρο ή ράφι με τα προϊόντα στο κατάστημα σας τα οποία είναι κατάλληλα επισημαίνοντας τα με τον όρο vegan ή vegan-friendly.
 3. Ενημερώστε επαρκώς το προσωπικό σας ώστε να γνωρίζει τι σημαίνει ο όρος vegan, να ενημερώνει σωστά για το ποιες επιλογές είναι κατάλληλες για vegans, αλλά και να δείχνει την ανάλογη ευαισθησία απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Συχνά γίνονται ειρωνικά ή προσβλητικά σχόλια ή υποδείξεις σχετικά με το θέμα των ζώων από προσωπικό καταστημάτων, κάτι που θα φέρει σε δυσάρεστη θέση ένα vegan άτομο και δε βοηθάει την εικόνα της επιχείρησης.
 4. Ενημερώστε τις vegan ομάδες της περιοχής σας για την προσπάθειά σας και ζητήστε τη βοήθειά τους όπου έχετε αμφιβολία. Στείλτε τους τα στοιχεία της επιχείρησής σας καθώς και τα προϊόντα σας που είναι κατάλληλα για vegans, ώστε να μπορούν να τα μοιραστούν με τα μέλη τους ή να σας προσθέσουν στον αντίστοιχο χάρτη ή/και λίστα που έχουν με επιχειρήσεις που παρέχουν vegan επιλογές.

Για οποιαδήποτε απορία και διευκρίνηση η συλλογικότητά μας Vegan Thessaloniki παραμένει στη διάθεσή σας.

Vegan Thessaloniki logo

Website: https://veganthessaloniki.gr

Σελίδα: https://www.facebook.com/vegan.thessaloniki

Διαδραστικό group: https://www.facebook.com/groups/vegan.thessaloniki

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της παρακάτω φόρμας