Γιατί λέμε όχι στο μαλλί

Baby sheep

Μια από τις λιγότερο γνωστές, ως προς τη βαναυσότητα που κρύβουν, μεθόδους εκμετάλλευσης των ζώων για τα παράγωγά τους, είναι το κούρεμα των προβάτων για το μαλλί τους.

Οι κτηνοτρόφοι συμπεριφέρονται με πολύ βάναυσο τρόπο στα πρόβατα κατά τη διαδικασία του κουρέματος. Προκειμένου να τα ακινητοποιήσουν ώστε να μην αντιδράσουν στο κούρεμα, δέχονται βίαια χτυπήματα στο κεφάλι ή και στα άκρα τους. Στη συνέχεια κουρεύονται με τον πλέον άγριο, γρήγορο και επικίνδυνο τρόπο, αποκτώντας πολύ άσχημα σημάδια και κοψίματα, ενώ πολλές φορές καταλήγουν με κομμένα αφτιά, ουρές ή κομμάτια από το δέρμα τους. Όχι μόνο υποφέρουν από τον πόνο, αλλά παράλληλα κινδυνεύουν και από μολύνσεις λόγω των ανοιχτών πληγών τους.

Η βαναυσότητα συνεχίζεται και κατά τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής τους! Με μια διαδικασία γνωστή ως mulesing, οι κτηνοτρόφοι κόβουν, χωρίς αναισθησία, το δέρμα γύρω από την οπίσθια περιοχή των προβάτων ώστε να αποφύγουν την επικονίαση από μύγες, λόγω των κοπράνων και των ούρων που μπορεί να κολλήσουν στο μαλλί, δημιουργώντας ένα επιπρόσθετο μόνιμο βασανιστήριο στα ζώα.

Η μοίρα των προβάτων είναι πλήρως προδιαγεγραμμένη από τον άνθρωπο. Όταν πλέον είναι “ασύμφορα” οικονομικά, οδηγούνται στα σφαγεία εξασφαλίζοντας, έτσι, μηδενικές απώλειες κερδών για τους κτηνοτρόφους που τα μεγάλωσαν με μια… δική τους εκδοχή αγάπης και φροντίδας.

Τα πρόβατα, όπως και όλα τα είδη που κατοικούν στη γη μαζί μας, δεν είναι πράγματα ούτε εμπορεύσιμα είδη, αλλά αισθανόμενα όντα που έχουν οικογένεια, φίλους και απολαμβάνουν τη ζωή όσο κι εμείς! Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές ώστε να κατασκευάζουμε ζεστά και κομψά ρούχα χρησιμοποιώντας μια πληθώρα οικολογικών και ανακυκλώσιμων υλικών, χωρίς συμβάλλουμε στον πόνο και τη δυστυχία εκατομμυρίων αθώων πλασμάτων κάθε χρόνο!